楼主: 电子鱼

〓〓 心灵地图经典回顾(参与者加分) 〓〓

2005年最后一期《心灵地图-珠三角生活态度》
游浪:叹岁月蹉跎,江山依旧,人事全非,笑世事沧桑,六水如故,我心依然,点解人越长大越寻回昔日既悦意,是否岁月会令人变得圆滑呢?
陈老师:呢一个系非常之可怕既词,想当年呢,我仲算系一个血气方刚既记者,甘呢系我地既新闻部呢广东人民广播电台既新闻部呢来佐个姑娘,拒系暨大新闻系既一个实习生,系度做佐几个月,拒临走个阵时呢拒亦系同样甘问我,拒话:出来工作,个人大个佐,就会变得越来越圆滑呢?拒话系米每一个记者既结局,都系河床里面个D圆滑既鹅蛋石呢?当时拒既呢番说话令到我好震撼,一个大学都未毕业既实习生,出来做佐3个月野,拒就已经有甘深刻既感慨,然后呢好多读过大学个D人呢,拒地同学聚会之后呢同我讲:曾经才华横溢既诗人,经过咗10年,20年,风雨洗礼,最后变成咗一个大腹便便既商人,以前讲既系风花雪月,讲既系星云、命运,讲既系花前月下、爱情,宜家讲既呢系两个字-利润,觉得好无瘾,以前好有人生既抱负、改造社会既理想个D哲学爱好者,个D有志青年,所谓恰同学少年,风华正茂,指点江山,激扬文字,粪土当年万户侯,呢D甘样既少年,出来做10年,20年既野以后,成为咗了官场上面既蛔虫,到处捐,到处去稳营养,希望呢条蛔虫有朝一日可以变成蛇,而且系大榄蛇,最后成为官场既恐龙,甘就掂了。为领导既一个面色欢欣鼓舞,为领导既一个面色茶饭不思。其实做人系米甘样就越大就越无意思呢?有无一个人,拒细个可以睇住天上既白云,拒话呢个系一只马,再过一阵间,啊五系,呢个系一只羊,然后再过阵间呢拒话五系,呢个系一个神仙,然后呢拒大个,拒有一份理想,要投入到人生,投入到社会,到咗拒老既时候,拒依然晓得歌唱,晓得欢笑,我地可五可以为自己选择一种甘既人生呢,其实系可以既,没人迫我地要甘样做,亦都没人五卑我地甘样做,所以。。。如果一旧石头,经过岁月既冲刷,真的可以成为鹅春石,甚至变成沙子的时候,其实很大程度上你不可以说水的无情,只不过石头可能是它自己的选择,我觉得是这样." 唉~~~唔好讲甘多野了,其实人已经老到懵懵懂懂既时候,连记都唔记得既时候都没咩意义了,睇住老人家咩都无所谓了,皱皱既脸上淡淡的笑,往事已经无所为了...

好经典

今天上电脑理论课的时候,非常无聊,突然老师停下来语重心长地说:如果坐在中间谈天的同学可以像后边玩牌的同学一样安静的话,那么坐在前边睡觉的同学就不会受到影响了

粵語:
清遠的小鄧:其實人喜歡暨唔系錢,而系錢存在暨方式,如果狗屎可以羅來交易,那麼誰還在乎佢的臭味囁

普通話:
清远的小邓:其实人喜欢的不是钱,而是钱存在的方式,如果狗屎可以拿来做交易,那么谁还在乎它的臭味呢